Endelig får vi delta på Vestlandsmesterskapet (VM) i speiding. Fjorårets VM ble avlyst og årets arrangement ble annerledes. I stedet for å samle vandrere fra hele kretsen i en helgeleir, ble det intensiv oppgaveløsning gruppevis lørdag 12. juni. Både Vandrere og småspeiderne utførte konkurransen utenfor Åsane kirke.

Oppdagere og Stifinnere

Vi ble tre småspeidere som stilt opp til VM. Det var flere som hadde meldt seg på som ikke møtte. Totalt var det kun fire småspeiderpatruljer som stilte i VM. Dette er langt færre enn det bruker å være. Småspeiderne gjorde en god innsats på sine seks oppgaver og havnet på fjerdeplass i konkurransen. Oppgavene bestod i:

 1. Leirplass - sette opp en lavvo plassert på rett sted og barduner festet
 2. Fellesskap - flytte en flaske ut av en bøtte  ved hjelp av tau
 3. Knuter
 4. Kims lek - huske og gjenkjenne gjenstander, lukter og former
 5. Naturkjennskap - kunne kjenne igjen dyr og planter
 6. Førstehjelp - sideleie, arm i fatle og lage smultring av skjerfet for å bygge opp rundt et sår.

Utover dagen kom det perioder med regn. Vi fikk derfor god hjelp for lavvoen vi satte opp utenfor Åsane kirke i første oppgave og oppholdt oss der under mange av oppgavene.

Vandrerne

Speidertroppen stilte med hele ti speidere til konkurranse. Alle oppgavene ble løst i og rundt klokketårnet. Oppgavene bestod i:

 1. Friluftsferdigheter - bygge opp en leirplass
 2. Klima og miljø -  bygge et  søppelsorteringssystem med raier og surringer
 3. Matoppgave  - lage en to-retters godt ernæringsmessig varmt måltid på primus
 4. Fellesskap - flytte en flaske ut av en bøtte  ved hjelp av tau og balansere en bøtte med beina samtidig som man tar av seg skoene
 5. Teori - svare på 100 spørsmål 

Maten vi lagde var taco som hovedrett og pannekaker med smeltet sjokolade og pisket krem til dessert.
Troppen kom på 14. plass av 16 deltakende patruljer og var nok ikke helt fornøyd med resultatet. Klokken 18 fikk vi vite at vi allikevel ble kvalifisert til NM.

Norgesmesterskap

NM ble arrangert allerede dagen etter, søndag 13. juni. Det var mange av speiderne som ikke kunne delta denne dag. Kun fire Rollandspeidere dro til NM. I år ble det arrangert kretsvis rundt om i Norge. Vi fikk i oppgave i å bygge tårn av sytrå og grillspyd, lage video, servere pannekake, quiz og redesigne av regnjakke til pakkposer. 

Av de syv patruljer som stilt havnet Rolland på sjetteplass. Vi hadde det morsomt, men strakk ikke helt til i å løse oppgavene på den beste måten.