Speiderne fra Rolland og Morvik deltok sammen på Landsleiren Gnist 2. september til 9. september 2022. Fellesutstyr stablet vi i en konteiner i Åsane sammen med noen andre speidergrupper uken før selve leiren. Etter mye planlegging og pakking var 8 speidere og 3 ledere fra Morvik og 11 speidere og 4 ledere fra Rolland klar for å reise lørdag 2. juli. Noen få av oss reiste i bil, mens flesteparten tok felles buss med de fra Eidsvåg og Laksevåg.


Ved 15-tiden var vi fremme på Forsand. Det ble mange turer mellom konteineren og leirplassen vår. Den var heldigvis i starten av det store leirområdet, helt i nærheten av den store scenen der kveldssamlingene skal være. Det ble bare litt nedbør denne dagen. Resten av dagen gikk med til få reist vårt store seil (taket til et sirkustelt) og alle teltene. Tiden gikk så fort under leirbyggingen at vi ikke rakk å lage hamburgermiddagen før etter  felles leirbål på storscenen. 

Det var mye som skjedde i løpet en uke med landsleir. Vi jobbet videre med leirbyggingen de neste dagene. Bord for alle måtte vi jo ha og en flott portal. Vi delte opp speiderne i kulier som har ansvar for å lage mat og vaske opp. Vi var så heldig å ha en oppvaskmaskin som gikk på batteri. Jevnlig måtte vi hente vann og ved.

Vi fikk mye forskjellige til mat. I tillegg lagde vis oss vafler, lapper og eplekake til ekstra kos.

 

Det var mange forskjellige kurs og aktiviteter for store og små slik som klatring, frisbeegolf, menneskelig fussball, speiderbutikk, kanonball og volleyballturnering og ikke minst kiosk som ble flittig brukt. Speiderbutikken var mange innom. Den ble utsolgt for leirgenserne etter kun få dager. Leirfres var også en flittig aktivitet. Her skulle både speidere og ledere gjøre et titalls forskjellige oppgaver for å fortjene leirfresmerket. Litt utenfor leiren var det også mulighet for å ta seg et forfriskende bad.

 

Utover uken begynte nedbøren å sette sine spor. Vi ble ikke så hardt rammet, men nesten alle veiene ble gjørmete og vanskelige å komme seg frem på. Spesielt ved doene var det veldig gjørmete. Noen steder ble det så mye overvann natt til torsdag at hundrevis av speidere stod i fire rekker og flyttet bøtter med vann fra et område av leiren til en bekk som går langs leirområdet. I tillegg ble det lånt flere slanger og pumper fra sivilforsvar og brannvesen. Til tross for innsatsen ble rundt 100 speidere evakuert til andre områder. Butikker som solgte støvler i nærområdet gjorde god fortjeneste i løpet av uken.

En formiddag hadde vi scouts own (andakt) sammen med Loddefjord og fordelte tekstlesing mellom de som skal gå til konfirmasjon til høsten. To kvelder hadde vi gruppeleirbål sammen med andre speidergrupper. Første leirbålet var sammen med gruppe fra Bodø. Den neste gruppen vi inviterte var Stryn KFUK-KFUM-speiderne. Vårt seil kom virkelig godt til nytte disse dagene. De fikk et avbrekk fra sitt våte leirområde. Kanskje de henger seg på Vestlandsmesterskapet en gang også.

Haiken, overnattingstur for speidere på tur uten ledere, ble redusert til en dagstur for Rollandspeiderne på grunn av dårlig værmelding. Det var ikke alle som hadde redusert innholdet i sekken sin til frustrasjon for patruljeførerne. Morvikpatruljen fikk mulighet til å overnatte ute, og fant tak over hodet på en skytebane.

Globalaksjonen hadde vi på fredagen. Pengene som ble samlet inn gikk til blant annet speiderarbeidet i Tanzania. Alle grupper stilte med boder for å tjene inn penger til aksjonen. Noen solgte forskjellige ting, mat eller hadde aktiviteter. Vi hadde svampekast og popkorn. Senere på dagen ble det globalløp der sponsorer betalte for deltakelse eller for antall runder. Totalt ble det samlet inn over 500 000 kroner.

Resten av fredagen går med til rigge ned leiren, delta på stort felles avslutning ved storscenen. For peffene ble silent disco og roverkro for roverne. 

Hjemreisen på lørdag gikk uten problemer bortsett fra at noen rotet bort lommeboken sin på fergen. Vi var godt fornøyde etter leiren og mange erfaringer og historier rikere. Allerede neste år blir det kretsleir som vi kan glede oss til. Vel hjemme gikk det med mange timer og dager for å få vasket og ryddet opp etter leiren