MoRoLaks på Kretslei 2023
Årets kretsleir, kun ett år etter landsleiren Gnist, kom for mange speidergrupper alt for tidlig. Bakgrunnen for dette kommer vi tilbake til seiere. Men Rolland, vi heiv oss rundt og kom i gang med planleggingen. I år ble det samarbeid mellom gruppene Morvik, Rolland og Laksevåg og vi meldet oss på som MoRoLaks. Etter mange planleggingsmøter var vi klare for leir i Sauda.
Fra Bergensområdet dro det fire busser med spente speidere. Det hadde vært lite regn i lang tid før leiren. Derfor var det ikke lov å lage åpen ild på leirområdet. Hvordan skulle vi laget mat da? Jo, all matlaging måtte lages på et asfaltert område på utsiden av leirområdet. Vi hadde med oss partytelt, men taket fulgte ikke med på lasset, så her måtte taket improviseres.
De første dagen brukte vi på å bygge leirområdet vårt. Vi bygde bord med plass til 40 stykker og en portal med flaggstang og håndvaskestativ. De raiene vi fikk til disposisjon var i solide dimmensjoner og var mer tømmerstokker å regne.
På to dager hadde speiderne aktivitetsdag. Oppgaver som ble utført var toving av ull (med variert resultat), "escape tent", minigolf, badeland, pionering.
Leiravis fikk vi utdelt nesten hver dag. Det var et morsomt avbrekke og gave et godt innblikk i det som skjedde på leiren. De undersøkt blant annet hva "andemafian" var for noe. Leirfres måtte også gjøres for både speidere og ledere. En av oppgavene var å skaffe seg leirkjæreste. Mange mer eller mindre seriøse og kreative løsninger der. Andre oppgaver var å pusse tenner på en annen speider eller leder, gå i andres sko og mye annen morro.
To kvelder hadde vi leirbål. I regnværet kom det godt med at vi hadde et stort seil å sitte under. Det første leirbålet hadde vi besøk av Eidsvåg KM, den andre kvelden var vi hele syv grupper, inkludert oss selv: 1. Storåsen (NSF), Tofterøy (KM), 3.Laksevåg (NSF) og et lite besøk av leirsjefen Karl Andreas Karlsen fra 1. Vedavågen Sjø Speidergruppe.
På haiken stilte MoRoLaks med tre patruljer; flere av patruljene bestod av en blanding av speidere fra de forskjellige speidergrupper. For de yngste speiderne ble det en litt krevende tur å bære stor sekk tur/retur i ca 16 kilometer, men alle klarte det. Overnatting i gapahuk, i regn og litt omservemet kom de seg greit gjennom.
Mens speiderne var på haik, dro lederne på utflukt til Sinkgruvene Allmannajuvet og fikk servert pizza, etterfulgt av ledersamling med vafler og informasjon.
Markedsdagen på fredagen ble nesten avlyst; noen hadde stjålet leirflagget! Etter kort tid, var det kommet til rette og markedsdagen kunne fortsette som planlagt. MoRoLaks stilte med svampekast. Det var en populær aktivitet og mange som ble våte i finværet. Mange flotte boder fra de andre gruppene også. Vi kan nevne aktivteter som knivkast, salg av limonade, treningsstudio av tilpassende raier, håndlagede armbånd og mye mer. I løpet av samme dag ble det finalespill i volleyball der MoRoLaks tapte en jevn kamp.
På felles leirbål siset kvelden, ble det endelig lov til å tenne leirbål også, men ingen grupper fikk mulighet for det. De selvlagde leirstolene som vi lagde i vinter kom godt med. I mangel på en leirsang, var det noen rovere som diktet en sang om leirens store samtaleemne, leirdoene og "jakten på en skikkelig toalett".
Hvorfor ble det kretsleir allerde året etter landsleiren? Norges speiderforbund skulle uansett ha sin periodiske kretsleir dette året. I 2025 skal både KM og NSF ha felles landsleir. En felles kretsleir kunne være en liten forsmak på hvordan landsleiren kan bli, men i minda omfang.
- Om leiren
- Kretser som deltok: Hordaland (NSF), Ryvarden (NSF), Sogn og Fjordane (NSF) og Bjørgvin (KFUK/KFUM)
- 700-750 deltakere totalt på leiren.
- Deltakeroversikt for MoRoLaks - 33 deltakere totalt
- Laksevåg - 9 speidere, 2 ledere
- Morvik - 10 speidere, 3 ledere
- Rolland - 6 speidere, 1 rover og 2 ledere